Mindfulness voor kinderen

 

Wat is mindfulness? 

Mindfulness betekent: volledig aanwezig zijn bij wat er nu is. Volledig wil zeggen met je hoofd, hart en lichaam. Vaak zijn we in ons hoofd bezig met wat achter ons ligt of nog moet komen. We leven op de automatische piloot en laten ons meeslepen door een eindeloze gedachtestroom. Mindfulness is het opmerken van die gedachtestroom, om het daarna te kunnen doorbreken. Mindfulness kenmerkt zich door een houding van openheid en vriendelijkheid. 

Waar je ook gaat, daar ben je.
— Jon Kabat-Zinn, grondlegger mindfulness

Waarom mindfulness voor kinderen? 

We leven in een hectische en complexe wereld. Alles lijkt mogelijk, het leven is maakbaar. We leven in een wereld van ‘nooit genoeg.’ Deze manier van leven biedt voordelen, zoals onbegrensd lijkende mogelijkheden om te worden wat je wilt en te kunnen zijn wie je bent.
Maar het eist ook z’n tol. We moeten alles uit onszelf halen, voortdurend presteren én dat zoveel mogelijk etaleren. Perfectie is de norm geworden, maar onderhuids broeit de angst om te falen. Naar buiten toe doen we er alles aan om onze kwetsbaarheid te maskeren en onze angst en schaamte over een mogelijk falen stoppen we diep weg. We hebben het tenslotte druk. We hebben helemaal geen tijd. Ondertussen zijn we moe, doodmoe. En niet alleen wij zijn moe, steeds meer kinderen zijn dat ook. Overbelast, gestrest en afgeleid van het hier en nu hobbelen ze richting volwassenheid. 

Mindfulness biedt een krachtig tegenwicht om je in deze gecompliceerde wereld staande te houden. Staande te houden door (meer) te leren ‘zijn’. Mindfulness leert je om je aandacht te richten naar je binnenwereld, om zo te kunnen voelen wat je voelt in het moment, daar woorden aan te kunnen geven en van daaruit je gedrag te kunnen kiezen. Door je met regelmaat af te stemmen op de binnenkant leer je sterk te staan in een wereld die op de buitenkant gericht is.
Mindfulness helpt kinderen te voelen wat ze echt voelen en daarnaar te luisteren. Daarbij geeft het ze handvatten om deze gevoelens en werkelijke verlangens te verwoorden. Op die manier hebben ze alles in hun vermogen om zich te kunnen ontwikkelen tot veerkrachtige volwassenen. 

Voor welke kinderen is mindfulness geschikt? 

Mindfulness is voor alle kinderen die opgroeien in deze tijd een geweldig hulpmiddel om zich te ontwikkelen tot bewust levende volwassenen. Mindfulness is een vaardigheid voor het leven. Ook kan mindfulness geschikt zijn voor kinderen die last hebben van concentratieproblemen, slaapproblemen, faalangst of een laag zelfbeeld. Ook voor kinderen met ADHD of autisme kan mindfulness een belangrijk hulpmiddel zijn. Want ondanks dat mindfulness hier geen behandeling voor is, kunnen deze kinderen wel anders leren om te gaan met hun uitdagingen.

Bekijk ook:

mindfulness voor kinderen, kindermindfulness, trainingen voor kinderen, Bij Jet, Weesp, Amsterdam

Wat leren kinderen?

  • In het hier en nu zijn. Zelfs wanneer je opgewonden bent door dingen die staan te gebeuren of vervelende dingen die zijn gebeurd. Het nu is oké. 

  • In staat zijn hun geest en lichaam te kalmeren. Een rustige geest is beter in staat om te leren. 

  • Zich concentreren. En opmerken wanneer ze zich níet concentreren. Door regelmatig te stoppen met doorgaan en te leren ‘stil worden’, leren kinderen te schakelen tussen ‘doen’ en ‘niets doen’. Opmerken wanneer je afgeleid bent en je aandacht weer weten terug te brengen, is de basis van concentratie. 

  • Het benoemen en begrijpen van emoties en denkprocessen, zoals angst, woede, verdriet en zorgen. Door het accepteren van emoties en gedachten en deze gevoelens ruimte te geven, creëer je een beetje afstand. Net voldoende om niet meegesleurd te worden door deze gevoelens en ze te kunnen laten. Dit brengt rust en harmonie. 

  • Leren loslaten van oordelen en gedachten over emoties. Je bént niet wat je denkt of voelt. 

  • Het verbeteren van het denkvermogen. Dit is nodig zijn om activiteiten te plannen en aan te sturen. 

  • Het verbeteren van het geheugen. Door het focussen van de aandacht op wat je nu aan het doen bent, komen dingen beter door en kun je je beter herinneren wat je geleerd hebt. 

  • Aardiger zijn voor jezelf en voor anderen. Je eigen standpunt en kwetsbaarheden en die van anderen begrijpen. Als je dit doet, ben je minder snel geneigd om gezichtspunten en gevoelens van anderen te verwerpen. Door dit te oefenen, zullen kinderen de waarde van mildheid ervaren. Door het leren aanspreken van deze kwaliteit wordt de kans op pestgedrag verminderd en de acceptatie van onderlinge verschillen vergroot.